Microbioom test
€ 169,00
Inzicht krijgen in het microbioom van je darmen met de microbioom test.
Extra informatie
De Microbioom test
- Het microbioom en gezondheid zijn met elkaar verbonden. Voor een goed werkend immuunsysteem en de opname van gezonde stoffen uit voeding is je microbioom belangrijk.
- Een microbioom analyse laat zien of er genoeg bacteriën en voldoende verschillende soorten bacteriën voorkomen in je darmen
- Bestel de microbioom test online en ontvang de testkit met alle materialen voor een gebruiksvriendelijke afname thuis
- Gebaseerd op jouw microbioom krijg je persoonlijk leefstijladvies om je darmflora te verbeteren
- Je uitslag wordt beveiligd met je gedeeld
- Het laboratorium is in Nederland gevestigd en verbonden aan de universiteit van Leiden
Inzicht krijgen in het microbioom van je darmen
Een soepel werkende darm is een flinke boost voor je welzijn. Die verschillende soorten bacteriën in je darm, ook wel bekend als het microbioom, doet namelijk veel goeds voor je lijf. Ze zorgen voor de spijsvertering en dat de juiste voedingsstoffen worden opgenomen en houden nare ziektekiemen buiten de deur. Plus, ze spelen een rol bij van alles, van overgewicht tot hoge bloeddruk en diabetes type 2. Het microbioom heeft niet alleen een vinger in de darmgezondheid-pap, maar beïnvloedt je algehele welzijn. En laten we niet vergeten dat de aandacht voor die darmbacteriën snel groeit – denk maar aan die documentaire “Hacking your health: the secrets of your gut“. Met een simpele microbioom test kun je precies zien wat er zich afspeelt daarbinnen. En belangrijker nog, je krijgt handige tips om je gezondheid een boost te geven.
Dit is de meest complete microbioom test
Met de nieuwste technologische snufjes is het mogelijk om via DNA-analyse de diversiteit aan bacteriën in je darm te ontrafelen. Deze vooruitgang betekent niet alleen een gedetailleerdere kaart van je darmbacteriën, maar ook meer inzicht in je gezondheid!
We sturen je een handige kit waarmee je simpelweg een klein monster van je ontlasting kunt opsturen. Onze onderzoekers in Leiden gaan dan aan de slag om je darmmicrobioom te ontcijferen. Na het onderzoek krijg je een helder en uitgebreid rapport over je microbioom. Aan de hand van verschillende grafieken wordt duidelijk welke bacteriën er zijn en of hun aantallen gunstig zijn. Natuurlijk zit er ook advies bij, zodat je direct aan de slag kunt om je microbioom en daarmee je gezondheid te verbeteren.
Je microbioom testen de stappen:
- Jouw microbioom test past door de brievenbus. Bestel je op werkdagen voor 16.00 uur, dan wordt de test dezelfde dag verzonden.
- Je sample is eenvoudig thuis af te nemen. Je sample wordt volgens de meest moderne DNA technologie onderzocht.
- Na 5 weken ontvang je je persoonlijke resultaat, een unieke inzage in aanwezigheid en verdeling van je darmbacteriën.
- Je uitgebreide persoonlijke resultaat kan je helpen je gezondheid te optimaliseren.
Het resultaat van jouw microbioom test analyse
Het microbioom is een ingewikkeld onderwerp, vooral als je er meer over wilt weten in relatie tot je gezondheid. Gelukkig wordt in het rapport van de microbioom test analyse deze complexe materie op een begrijpelijke manier uitgelegd, met praktisch advies om je darmflora te verbeteren.
Dit rapport is opgebouwd uit twee delen:
- Het eerste deel geeft inzicht in jouw onderzoeksresultaten, legt uit wat de functie is van alle onderzochte bacteriën en vergelijkt jouw uitslag met die van andere gebruikers.
-
Het tweede deel vertaalt dit naar persoonlijk leefstijladvies, allemaal gericht op het optimaliseren van je darmflora. Je ontdekt welke voeding de aanmaak van ‘goede’ bacteriën bevordert en welke voeding helpt voorkomen dat ‘slechte’ bacteriën de overhand krijgen.
Een darmflora test of microbioom onderzoek
Er worden vaak verschillende termen door elkaar gebruikt als het gaat over darmbacteriën: darmflora, microbioata of microbioom. Omdat veel mensen bekend zijn met het begrip microbioom, noemen we deze darmbacteriëntest een microbioom test. Je microbioom omvat alle bacteriën die in je darm leven, met tot wel 100 biljoen bacteriën van diverse soorten. De belangrijkste 30 soorten worden je kern-microbiota genoemd, en juist deze 30 soorten worden onderzocht in deze test.
Wanneer is een darmonderzoek zinvol
Hieronder ontdek je verschillende aspecten van gezondheid die gekoppeld zijn aan het microbioom.
- Een gezonde darmwand is essentieel voor het absorberen van belangrijke voedingsstoffen. De Akkermansia bacterie speelt hierbij een cruciale rol, dus voldoende aanwezigheid ervan is belangrijk voor een gezonde darmwand.
- Een positief effect op de suikerstofwisseling door darmbacteriën draagt bij aan een verminderd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.
- Darmbacteriën zijn onmisbaar voor een goed functionerend immuunsysteem en het voorkomen van allergische reacties. Een onevenwichtige darmflora resulteert in minder antilichamen in de darm, wat betekent dat darmbacteriën helpen om schadelijke stoffen van buitenaf te neutraliseren.
- Voor mensen met het prikkelbare darm syndroom kan een diversiteit aan darmbacteriën in de dikke darm helpen om de symptomen te verlichten.
- De Prausnitzii bacterie, aanwezig in de darmen, heeft een ontstekingsremmende werking. Dus wanneer er ontstekingen optreden in de darmen, kan dit vaak gerelateerd zijn aan het microbioom.
- De variëteit aan bacteriën in je darmen wordt gelinkt aan een verhoogd risico op overgewicht.
De lijst van gezondheidsproblemen die in verband worden gebracht met het microbioom is uitgebreid. Je microbioom biedt dus veel inzicht in je algehele gezondheid, zoals te zien is op de speciale pagina van de Maag Lever Darm Stichting. Met een darmmicrobioom onderzoek krijg je inzicht in de samenstelling van je darmflora, wat handig is om te weten wat al goed gaat en waar verbetering mogelijk is.
Aandoeningen gelinkt aan het microbioom
- Overgewicht
- Niet alcoholische leververvetting
- Chronische darm ontstekingen (ziekte van Crohn – Colitis Ulcerosa)
- Allergieën (eczeem – Astma – hooikoorts)
- Diabetes type 2
- Neurologische storingen
- Hart en vaatziekten
Het metabool syndroom wordt ook in verband gebracht met het microbioom. Recent is in Clique magazine, de gezondheidsbijlage van Elsevier weekblad, een artikel het darmmicrobioom en metabool syndroom! In dit artikel vertelt Jos Seegers, gepromoveerd Microbioloog, meer over deze relatie.
Voeding en je microbioom
Voeding en het microbioom gaan hand in hand. Vooral omdat je met gezonde voeding de hoeveelheid en diversiteit van bacteriën in je darm kunt beïnvloeden. Een dieet rijk aan diverse groenten, fruit, peulvruchten, volkorengranen en regelmatig noten of zaden zorgt voor een gevarieerde darmflora. Aan de andere kant verhoogt een eenzijdig dieet het risico op een beperkte diversiteit in je darmflora, wat ongunstig is omdat variatie juist nodig is voor een goede opname van voedingsstoffen en een goed werkend immuunsysteem.
Naast een gevarieerd dieet zijn ook plantenvezels van essentieel belang. Deze vezels stimuleren in de darm de productie van butyraat door specifieke bacteriën. Butyraat is cruciaal voor het behoud van een gezonde darmwand.
Een eetpatroon met te weinig variatie of vezels kan leiden tot een eenzijdige samenstelling van je microbioom. Met een microbioom onderzoek kom je er direct achter of dit het geval is.
De aandacht voor wat je zelf kunt doen om de samenstelling van je microbioom te beïnvloeden groeit. Wil je meer weten over voeding en je microbioom? Bekijk dan deze video van BNNVARA, die een indruk geeft van wat je kunt doen met de aanbevelingen na een microbioom test.
Uit welke soorten bacteriën bestaat het microbioom
Er zijn diverse bacteriestammen te onderscheiden, ook wel bekend als fyla. Binnen elk fylum bevinden zich verschillende geslachten (soms ook wel onnauwkeurig ‘soorten’ genoemd). Hieronder beschrijven we de belangrijkste groepen bacteriën die zijn opgenomen in de microbioom test
Firmicutes bacteriën
Binnen de westerste bevolking is dit de meest voorkomende bacteriën groep. Binnen deze groep komen de volgende bacterie soorten het meeste voor:
- Anaerostipes
- Blautia
- Ruminococcus
- Lactobacillus
- Sarcina
- Dorea
- Flavonifractor
- Pseudo-butyrivibrio
- Roseburia
Sommige van deze bacteriesoorten zijn sterk verbonden met je gezondheid. De meest bekende is Faecalibacterium prausnitzii, die soms wel tot 20% van alle darmbacteriën kan uitmaken en bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Als je dus een verminderd aantal Faecalibacterium prausnitzii hebt, is het verstandig om te controleren op ontstekingen in je darmen. Dit kan worden gedaan met een calprotectine darmtest, die kijkt naar ontstekingsmarkers in je ontlasting. Daarnaast is prausnitzii belangrijk voor de productie van butyraat, een essentiële voedingsstof voor je darmcellen die bijdraagt aan een gezonde darm.
Een andere soort in deze bacteriegroep is Christensenella minuta. Uit een onderzoek met 977 vrijwilligers bleek dat mensen met een hoog gehalte van deze bacterie veel vaker een lage BMI (Body Mass Index) hebben, en dus minder kans hebben op overgewicht.
Bacteroidetes
Dit is de op één na meest voorkomende groep binnen de westerse bevolking. Bij niet-westerse bevolking is dit meestal zelfs de meest voorkomende groep. Het zijn doorgaans bacteriën in staafvorm. De meest voorkomende soorten zijn Prevotella, Alistipes en Bacteroides. Veel andere soorten uit deze groep worden meestal niet aangetroffen bij gezonde mensen, omdat veel van deze soorten (maar niet allemaal) ongunstige bacteriën zijn.
Actinobacteria
Deze groep vormt vaak slechts een klein percentage van alle aanwezige bacteriën. De bekendste soorten zijn Collinsella en Bifidobacteria. Vooral de Bifidobacteria zijn bekend vanwege hun aanwezigheid in gezonde probiotische yoghurt of probiotica-supplementen.
Proteobacteria
Ook deze groep bacteriën komt niet zo vaak voor. De meest bekende soorten zijn Escherichia coli (E. coli) en Helicobacter pylori. Er zijn veel soorten E. coli-bacteriën die geen schade veroorzaken, maar toch is de meest bekende associatie met deze bacterie de ‘poepbacterie’, die wordt geassocieerd met voedselvergiftiging. Ook Helicobacter pylori heeft een slechte reputatie en wordt in verband gebracht met maagzweren. De meeste proteobacteria zijn ook niet gunstig voor onze gezondheid. Andere bekende voorbeelden zijn Salmonella en Campylobacter, die ook bekend zijn vanwege voedselvergiftiging. Toch zijn niet alle proteobacteria schadelijk voor onze gezondheid. Zo wordt bijvoorbeeld Sutterella wadsworthensis, een proteobacteria, vaak aangetroffen bij gezonde mensen.
Verrucomicrobia, Akkermansia
De meest bekende bacterie uit deze groep is Akkermansia muciniphila. Ongeveer 90% van de bevolking heeft deze bacterie, die een cruciale rol speelt bij de gezondheid van de darmwand. Wanneer er te veel slijm door de darmwand wordt geproduceerd, breekt Akkermansia muciniphila dit af. Bovendien heeft deze bacterie een ontstekingsremmende werking en zijn er verschillende onderzoeken die Akkermansia in verband brengen met het verlagen van het risico op obesitas, darmkanker en autisme. Als je deze bacterie niet hebt, nemen andere bacteriën vaak de functie over. Daarom is een hoge diversiteitsindex zo belangrijk; hoe meer verschillende soorten bacteriën er in je darm leven, hoe groter de kans op balans is. Als er geen Akkermansia-bacteriën in je darm leven, kan het verstandig zijn om een zonulinetest te doen om te controleren of je darmwand goed functioneert.
Reviews