Ik ben in september 2024 begonnen met de opleiding tot natuurgeneeskundig therapeut. Maar wat is Natuurgeneeskunde eigenlijk? Wat houd het in? Welke aspecten komen er allemaal bij kijken? Wat kan je van een natuurgeneeskundig therapeut verwachten? Dit ga je ik uitleggen in dit artikel. En ga ik ook allemaal leren tijdens de opleiding. Lees je mee?

Waar staat natuurgeneeskunde voor? En wat is natuurgeneeskunde?

Je kan het woord opdelen in 3 stukken. Namelijk: natuur, genees en kunde. Hier kan je allerlei dingen bij bedenken. Ik zal ze per stuk behandelen wat je er onder kan verstaan.

  • Natuur: Door middel van de natuur, eigen natuur, onderdeel van de natuur, verbonden met de natuur, in harmonie met de natuur, leven met de seizoenen.
  • Genees: balans, helen, gezond maken, vrij van klachten, verlichting van klachten, lekker in je vel, geluk, vrijheid, etc.
  • Kunde: kennis, vaardigheden, een vak van maken, kwaliteiten, opleiding.

Zoals je ziet kan je dit woord heel breed maken als je het in stukjes opdeelt. Je kan er van alles mee associëren. En al deze dingen zijn ook van toepassing. Misschien heb jij ook nog woorden die ik nog niet eens genoemd heb, die zouden kunnen passen.

Daarnaast is natuurgeneeskunde de manier om het zelf herstellend vermogen te stimuleren. Dit doen we door gebruik te maken van natuurlijke middelen, technieken die niet alleen op het fysieke lichaam effect hebben, maar ook de psyche, emoties, sociaal, spiritueel en de gehele omgeving.

middelen uit de natuur - natuurgeneeskunde

De 4 pijlers van de natuurgeneeskunde

Tijdens de opleiding krijgen we 4 pijlers mee. Deze pijlers zou je kunnen zien als een raamwerk waar de opleiding of zelfs de natuurgeneeskunst uit bestaat. Ze zijn allemaal belangrijk en hangen met elkaar samen. Ze kunnen niet zonder elkaar.

  1. De 4 natuurkwaliteiten. (de westerse)
  2. Holisme (o.a. alles hangt samen, het lichaam werkt als één geheel.)
  3. Streven naar autonomie (vrijheid/cliënten helpen hun eigen gezondheid te leren beheren), effectiviteit & efficiëntie (toepassen van de meest natuurlijke, doeltreffende interventies).
  4. Input – verwerking – output (o.a. het proces waarbij input van buitenaf (voeding, beweging, etc.) door het lichaam wordt verwerkt en zo het welzijn beïnvloedt)

Deze pijlers ga ik in andere artikelen iets meer uitdiepen. Want er valt van alles over te vertellen en te delen.


De 4 natuurkwaliteiten in het kort

Over de 4 natuurkwaliteiten wil ik heel kort iets zeggen. Want deze zijn belangrijk. Ze hebben een samenhang met de oosterse geneeskunde (richt zich op elementen als yin en yang en de vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal, water)) , maar ook heel andere invloeden. Maar kunnen net een andere betekenis of invalshoek hebben. Daarom is het belangrijk om te vermelden dat er volledig uitgegaan word van de westerse kennis en natuurgeneeskunde. Daar is de opleiding die ik volg ook helemaal op gestoeld. Het gaat om vuur, aarde, vocht en lucht.

de oosterse natuurgeneeskunde zich richt op elementen als yin en yang en de vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal, water)

aarde vuur lucht water - natuurgeneeskunde

Natuurgeneeskundig therapeut, wat kan je daarvan verwachten?

Als natuurgeneeskundig therapeut begeleid ik mensen bij hun gezondheidsdoelen door middel van natuurlijke interventies, preventie, en educatie/kennis. Als therapeut heb ik een holistische aanpak en richt me op het evenwicht in zowel het fysieke, mentale als emotionele welzijn van de cliënt.

Ik denk dat je zo wel een heel duidelijk beeld heb gekregen wat natuurgeneeskunde is en inhoud. Zo niet stel dan zeker je vragen! Voor mij is het een onderbouwing, opdoen van oude kennis en jou verder op weg helpen naar een gezonder & fitter leven in de breedste zin van het woord.


Pin deze afbeelding op 
Pinterest om dit artikel te bewaren

_Pinterest Pin - Wat is natuurgeneeskunde?