Benieuwd waarom alfalfa gras een superfood is? En benieuwd naar welke effecten dit gras heeft als je het in je voedingspatroon opneemt? In dit artikel ga je dat allemaal lezen.

Algemene informatie over alfalfa gras

Alfalfa gras, ook wel bekend als luzerne, is een bloeiende plant in de vlinderbloemenfamilie Fabaceae. Het wordt verbouwd als een belangrijke veevoergewas in veel delen van de wereld vanwege het hoge eiwitgehalte en het vermogen om stikstof in de bodem te fixeren. Alfalfa (Medicago sativa) is een meerjarige plant met clusters van kleine paarse bloemen. Het heeft een diep wortelstelsel dat verschillende meters in de grond kan reiken, waardoor het water en voedingsstoffen kan opnemen die andere planten niet kunnen bereiken.

alfalfa gras

De voedingswaarde van luzerne

Alfalfa gras is een rijke bron van voedingstoffen, waaronder eiwitten, vezels, vitaminen (A, C, K, B-vitaminen) en mineralen (calcium, magnesium, ijzer). Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezonde groei, ontwikkeling en functie van het lichaam.


De antioxidanten

De Alfalfa bevat ook antioxidanten, zoals flavonoïden en fenolzuren, die helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in het lichaam en bescherming bieden tegen cel beschadiging en veroudering.


Hulp bij ontgifting

Luzerne staat er bekend om dat het de lever ondersteunt bij het ontgiftingsproces. Het kan helpen bij het verwijderen van toxines en andere schadelijke stoffen uit het lichaam, waardoor de algehele gezondheid wordt bevorderd.


Bevorderen van de spijsvertering

De vezels in het alfalfa gras kunnen de spijsvertering bevorderen en helpen bij het voorkomen van spijsverteringsproblemen zoals constipatie/obstipatie. Ze dragen ook bij aan een gezonde darmflora door als voedsel te dienen voor gunstige bacteriën in de darmen.


De invloed op cholesterol

Sommige onderzoeken suggereren dat alfalfa gras kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed, wat gunstig kan zijn voor de gezondheid van het hart en het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Onderzoek 1: kan je hier over lezen.
Onderzoek 2: kan je hier over lezen.

Bloedsuikerspiegel en luzerne

Ook hier is enige bewijs van dat alfalfa gras de bloedsuikerspiegel kan helpen reguleren, wat gunstig kan zijn voor mensen met diabetes of die het risico lopen op het ontwikkelen van diabetes.

Een onderzoek hierover, kan je hier lezen.

De invloed op de hormonale balans

Alfalfa gras bevat fyto-oestogenen, plantaardige stoffen die vergelijkbaar zijn met oestrogeen. Dit kan helpen bij het in standhouden van een gezonde hormonale balans, vooral bij vrouwen tijdens de menopauze.


Gewichtsbeheer

Door de hoge voedingswaarde en het vezelgehalte kan alfalfa gras helpen bij het bevorderen van een gezond gewichtsbeheer door een gevoel van verzadiging te bevorderen en het hunkeren naar ongezonde snacks te verminderen.


Nu je dit allemaal leest over het alfalfa gras wat een superfood is, kan je niet meer ontkennen dat je deze superfood uit je voedingspatroon wilt laten, toch? Nu nog opzoek naar toepassingen en manieren om het alfalfa gras toe te voegen aan je voedingspatroon. Dit kan doormiddel van een voedingssupplement. Maar je kan ook het alfalfa gras zelf kweken. Het is ook te koop in de supermarkt. Dat is misschien je eerste stap om ermee kennis te maken. Maar aan de andere kant kan je je afvragen of je in de supermarkt wel de juiste kwaliteit alfalfa gras gaat vinden.

Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren

Pinterest Pin - alfalfa gras als superfood