Benieuwd waarom gerstegras een superfood is? En benieuwd naar welke effecten dit gras heeft als je het in je voedingspatroon opneemt? In dit artikel ga je dat allemaal lezen.

Algemene informatie over gerstegras

Gerstegras, ook wel bekend als gerstegroen en barley grass, is het jonge gras van de gersteplant (Hordeum vulgare). Het wordt vaak gebruikt als voedingssupplement vanwege zijn hoge voedingswaarde en potentiële gezondheidsvoordelen.

gerstegras

De voedingswaarde van gerstegroen

Gerstegroen is een rijke bron van voedingsstoffen waaronder vitaminen, mineralen, antioxidanten, enzymen, aminozuren en chlorofyl. Het bevat onder andere vitamine A, vitamine C, vitamine E, vitamine K, ijzer, calcium, magnesium en kalium.


De antioxidanten

Gerstegras bevat verschillende antioxidanten, zoals flavonoïden en fenolzuren, die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en het voorkomen van oxidatieve stress in het lichaam. Dit kan bijdragen aan het verminderen van (chronische/laaggradige) ontstekingen en het verlagen van het risico op chronische ziekten.


Chlorofyl

Het hoge gehalte aan chlorofyl, het pigment dat gerstegras zijn groene kleur geeft, wordt vaak geassocieerd met ontgiftende eigenschappen. Chlorofyl kan helpen bij het ontgiften van het lichaam door schadelijke stoffen te binden en te verwijderen.


Invloed op de spijsvertering

Gerstegroen kan de spijsvertering ondersteunen vanwege het vezelgehalte en de aanwezigheid van enzymen die helpen bij de afbraak van voedsel. Het kan ook helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora en het verminderen van spijsverteringsproblemen zoals constipatie.


Het immuunsysteem en Hordeum vulgare

De voedingsstoffen in gerstegras, waaronde vitamine C en antioxidanten, kunnen het immuunsysteem versterken en helpen bij het bestrijden van ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen.


Het energieniveau

Sommige mensen beweren dat het consumeren van gerstegras hen helpt om zich energieker en alerter te voelen. Dit kan te wijten zijn aan het gehalte aan voedingsstoffen dat het lichaam voorziet van brandstof en het vermogen van chlorofyl om de zuurstofopname te verbeteren.


Alkaliserende werking

Hoewel het menselijk lichaam van nature in staat is om de zuur-base balans te handhaven, wordt gerstegroen soms gebruikt vanwege zijn veronderstelde alkaliserende effecten. Het wordt beweerd dat het de zuurgraad in het lichaam kan verminderen en een gezonde pH-balans kan bevorderen.


Huidgezondheid

De antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen van gerstegras kunnen bijdragen aan een gezonde huid door het verminderen van ontstekingen, het bestrijden van vrije radicalen en het bevorderen van cel vernieuwing.


Nu je dit allemaal leest over het gerstegras wat een superfood is, kan je niet meer ontkennen dat je deze superfood uit je voedingspatroon wilt laten, toch? Nu nog opzoek naar toepassingen en manieren om het gerstegroen toe te voegen aan je voedingspatroon. Dit kan doormiddel van een voedingssupplement.


Pin deze afbeelding op 
Pinterest om dit artikel te bewaren

Pinterest Pin - gerstegras als superfood