Benieuwd waarom rode biet een superfood is? En benieuwd naar welke effecten deze biet heeft als je het in je voedingspatroon opneemt? In dit artikel ga je dat allemaal lezen.

Algemene informatie over de rode biet

Rode biet of beet root, is een groente die behoort tot de familie van de Chenopodiaceae, waartoe ook spinazie en snijbiet behoren. Het is een knolgewas dat wereldwijd wordt verbouwd vanwege zijn eetbare wortels en bladeren.

De wortel van de rode biet kan worden gekookt, rauw worden gegeten, in salades worden verwerkt, worden ingemaakt, worden geroosterd of worden gebruikt als ingrediënt in diverse gerechten, variërend van soepen tot sapjes. Naast de wortel zijn ook de bladeren van de rode biet eetbaar en kunnen ze worden bereid zoals spinazie of snijbiet.

rode biet

De voedingswaarde van beet root

Bietensap of bietenpoeder is een goede bron van verschillende voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels. Het bevat onder andere vitamine C, vitamine B6, foliumzuur, kalium, magnesium, ijzer en antioxidanten zoals betalaïnen en bètacaroteen.


De antioxidanten

Bieten zijn rijk aan antioxidanten, met name betalaïnen. Deze antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en kunnen ontstekingen verminderen. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals hartziekten en bepaalde vormen van kanker.


Bloeddrukverlagend

Verschillende studies hebben gesuggereerd dat regelmatige consumptie van bietensap kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk, vooral bij mensen met hypertensie. Dit wordt toegeschreven aan de aanwezigheid van nitraten in bieten, die kunnen worden omgezet in stikstofmonoxide, een stof die de bloedvaten verwijdt en de bloeddruk verlaagt.


Verbeterde sportprestaties

Bietensap staat bekend om zijn potentieel om de sportprestaties te verbeteren. Dit komt omdat de nitraten in bietensap de zuurstof efficiëntie van spieren kunnen verbeteren, wat kan leiden tot een verhoogd uithoudingsvermogen en een vertraagde vermoeidheid tijdens het sporten.


Verbeterde cognitieve functie

Sommige onderzoeken suggereren dat de nitraten in bietensap de doorbloeding van de hersenen kunnen verbeteren en cognitieve functies zoals geheugen en concentratie kunnen ondersteunen.


Ontgifting

Bieten bevatten ook stoffen die helpen bij het ontgiften van het lichaam, zoals vezels en fytochemicaliën. Ze kunnen helpen bij het verwijderen van gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam, waardoor de algehele gezondheid wordt bevorderd.


Verbeterde spijsvertering

De vezels in bietensap kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en darmfunctie door de stoelgang te bevorderen en constipatie te voorkomen.

Verbeterde huidgezondheid

De vitamines en antioxidanten in bietensap kunnen ook bijdragen aan een gezonde huid door te helpen bij het bestrijden van vrije radicalen, het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een egale teint van de huid.


Nu je dit allemaal leest over de rode biet wat een superfood is, kan je niet meer ontkennen dat je deze superfood uit je voedingspatroon wilt laten, toch? Nu nog opzoek naar toepassingen en manieren om de rode biet toe te voegen aan je voedingspatroon. Dit kan doormiddel van een voedingssupplement. Maar je kan ook de beet root zelf kweken. Het is ook te koop in de supermarkt. Dat is misschien je eerste stap om ermee kennis te maken. Maar aan de andere kant kan je je afvragen of je in de supermarkt wel de juiste kwaliteit rode biet gaat vinden. Dan kan je beter een bezoekje aan de markt of de lokale boer of groenteboer brengen.

Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren

Pinterest Pin - rode biet als superfood